AQ is het vermogen om zich te kunnen aanpassen. AQ wordt vooral in de opvoeding geleerd. Is er altijd voor je gezorgd en geregeld of kreeg je verantwoordelijkheid? Heb je binnen gezeten of buiten gespeeld? Altijd op dezelfde plek gewoond of vaak verhuisd? Hoe vaker jij je moest aanpassen, des te makkelijker het je af zal gaan. Ondanks hoe je vroeger hebt geleefd en gewerkt, kan je jouw AQ ook nu heel goed ontwikkelen. Neem eens een andere route dan normaal, ga aan de andere kant van je bed slapen, boek een reis zonder reisleiding en bepaal te plekke wat je doet. En als er dan wéér eens een reorganisatie is op jouw werk, zie het dan als een kans om erop vooruit te gaan! Wacht niet af, maar reageer proactief en positief. Want als je weet dat je baan tóch zal veranderen, kun je het onvermijdelijke maar beter zo snel mogelijk accepteren en je nieuwe koers bepalen. Geen mindset van ach en wee, maar van kansen en mogelijkheden. Op z’n Amerikaans: “face it, deal with it”.
Om te testen hoe het zit met iemand AQ stellen wij “wat als”-vragen. Bijvoorbeeld: wat zou je doen als er door een hittegolf geen enkele klant naar je winkel komt? De mate waarin je je kunt inleven in de mogelijke scenario’s en de bereidheid alles wat je weet te overschrijven met nieuwe informatie, laten volgens ons iemand aanpassingsvermogen zien.
We maken de vergelijking met sollicitatiegesprekken. We stellen hierin vaak een vraag als “Vertel eens over de tijd dat je bij bedrijf X zat”. Om aanpassingsvermogen te achterhalen, stellen we dan “wat als”-vragen aan de sollicitant. Wat doe je als morgen de grootste omzetpijler wegvalt? Zulke vragen dwingen het brein van de gesprekspartner om in scenario’s te gaan denken.
Een 2de criterium is het vermogen om te “ontleren”(unlearning). Het gaat erom dat degene die u zoekt bereid is om constant zijn kennis te bevragen. Staat hij/zij ervoor open om inzichten te vernieuwen op basis van nieuwe informatie?
De 3de manier om het AQ te testen is of uw kandidaat exploratie belangrijker vindt dan exploitatie. Nieuwsgierigheid is belangrijker dan efficiëntie.
Wie een goedlopend bedrijf heeft, kan geneigd zijn om deze tot in de eeuwigheid voort te zetten. Waarom zou je iets dat veel meer omzet en winst oplevert de nek omdraaien? Is het niet beter om dan te focussen op het efficiënter maken van de huidige business? Ben je in staat als medewerker om zaken die nu goed lopen en zijn vruchten afwerpen te veranderen?
Wilt u meer weten over toetsen van de AQ binnen uw organisatie? Dan ga ik graag met u hierover in gesprek
Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van de website te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en we monitoren de technische werking van de website volledig anoniem. Om de relevantie van het aanbod op deze website en op websites van derden te verhogen vragen wij je toestemming door op akkoord te klikken. Klik op instellingen om aan te geven welke cookies je accepteert.
Lees ons privacy statement voor meer informatie.